"TOP SILAŽA"

 

Ocena /oznaka za hibride z najvišjo kakovostjo silažne mase, Top Silaža, se dodeli hibridom, za katere je značilna visoka prebavljivost blastnih snovi (v obliko nevtralnih detergentskih vlaken - NDV), ki imajo največji delež od 40 - 50 % v koruzni silaži. Nevtralna detergentska vlakna - pri analizi silaže so to vlakna ki so topna v nevtralnem detergentu, kjer določamo vsebnost surove vlaknine, poznamo še ADF, to je vlaknina topna v kislem detergentu in ADL, vsebnost lignina. Vsebnost vlaken v NDF je torej sestavljena iz celuloze, lignina in hemiceluloze. Prebavljivost vlaken se v posameznem hibridu giblje v območju od 30 - 70 %. Koruzna silaža z višjo prebavljivostjo NDV se pokaže kot večje zauživanje suhe snovi pri krmljenju prežvekovalcev.

 

Koruzo lahko razdelimo na dva osnovna dela, vsebino celic in celično steno.

 • Vsebina celic - 50-60 % suhe snovi celotne rastline (sestavljena iz 28-42 % škroba, 7-9 % NL, 2-8 % vodotopnega sladkorja,  4 % maščob in 5 % organske kisline) Prebavljivost vsebine celic je 92 - 100 %. Za določanje kakovosti je treba določiti le vsebnost hranil.
 • Celična stena - 40-50 % suhe snovi celotne rastline (sestavljena iz 17-23 % celuloze, 2-3 % lignina in 19-24 % hemiceluloze) Prebavljivost celične stene je zelo spremenljiva, od 30 - 70 %. Če želimo določiti kakovost, ne zadostuje samo vsebnost, potrebno je določiti prebavljivost celične stene kot merilo kakovosti hibridov.

 

Podjetje OSEVA se že več let ukvarja z ocenjevanjem kakovosti hibridov in si je dovolilo, da dodeli nekaterih hibridom oznako TOP SILAŽA.

 

Oceno TOP SILAŽA so prejeli hibridi:

 • ki so jih spremljali najmanj 3 leta v poskusih
 • pri katerih so bila vsa opazovanja izvedena na živih živalih
 • spremljanje hibridov in ocenjevanje so opravili neodvisni strokovnjaki in laboratoriji
 • v času spremljanja pokazali najboljše rezultate prebavljivosti NDV
 • ki so v času spremljanja pokazali odlične indikatorje donosa in hranilne vrednosti

 

Kaj nam prinese pridelava hibridov z oceno TOP SILAŽA?

 •  povečanje sprejema in zauživanje suhe snovi ( v primeru povčanja prebavljivosti NDV za 1 %, prihaja do povečanja zauživanja suhe snovi za 0,18 kg)
 • povečanje proizvodnje mleka ( v primeru povečanja prebavljivosti NDV za 1 %, prihaja zaradi povečnja sprejema, zauživanja suhe snovi k povečanju proizvodnje mleka za 0,26 kg FCM*)
 • izboljšanje kakovosti mleka
 • izboljšanje zdravstvenega stanja goveda
 • zmanjšanje stroškov proizvodnje mleka 

*FCM- fat corrected milk - kilogram mleka, korigiran na mlečno maščobo, izračunan glede na porabo energije za proizvodnjo kilograma mleka z različno vsebnostjo maščobe, v tem primeru se izračuna z osnovo 4 % mlečne maščobe FCM= 0.4 * M + 15*F  (M = mlečnost, F = mlečna maščoba)

 

 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih